Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiek1974
    Rider
    • 2009
    • 323

Zamieszczone przez vwojtas
    Zamieszczone przez marturow

No ale to bez sensu, jak złapiesz gumę latem to po co mieć zimówkę jako zapas? Lepiej mieć chyba letnie latem i zimówkę zimą?
    Jest w tym sens przecież w przypadku kapcia korzystasz z zapasu tylko do chwili naprawy koła, po prostu nie muszę mieć dojazdówki ani tym bardziej inwestować w koło zapasowe.
    Nie chodzi o dojazdówke, tylko o zasadność posiadania koła zapasowego zimowego latem i na odwrót.
    Przeczytaj jeszcze raz :-)
    Gdybym sam na to wpadł, albo gdyby vwojtas wcześniej to podpowiedział, to faktycznie nie kupowałbym koła zapasowego za 180zeta. I tak zimą w zapasie będę miał koło letnie...

Oczywiście sposób vwojtasa jest dobry, gdy ma się dwa komplety kół (a nie tylko opon). Ja własnie mam zamiar mieć 2 komplety. Coś czuję, że na alledrogo pojawi się nówka zapasówka continental

A przy okazji, które alufelgi 15'' kupić - oryginały, czy może coś z www.alcar.pl (Enzo, Dezent)?

Komentarz

• vwojtas
      Drive
      • 2008
      • 92

Gdybym sam na to wpadł, albo gdyby vwojtas wcześniej to podpowiedział, to faktycznie nie kupowałbym koła zapasowego za 180zeta. I tak zimą w zapasie będę miał koło letnie...

Oczywiście sposób vwojtasa jest dobry, gdy ma się dwa komplety kół (a nie tylko opon). Ja własnie mam zamiar mieć 2 komplety. Coś czuję, że na alledrogo pojawi się nówka zapasówka continental

A przy okazji, które alufelgi 15'' kupić - oryginały, czy może coś z www.alcar.pl (Enzo, Dezent)?
      Halo, ale to nie mój sposób. Ja nie wożę koła w ogóle tak jak pisałem wcześniej. Gdybym nie miał butli, to pewnie wrzuciłbym tam dojazdówkę + parę drobiazgów typu lina hol etc.

Co do felg to ja kupiłem w ASO Skody EMIDA w Krakowie polskie felgi ATT . Polecam, koszt z wysyłką ok. 1000 pln, fajne felaszki, ładnie wyglądają i nie ustępują wg mnie fabrycznym a kosztują połowę mniej.
      Ja kupiłem 15' bo miałem takie opony.
      link do strony: http://www.emida.pl/pl/czesci-i-akce...lnia-felg.html
      Pozdrawiam wojtas
      O2 ambiente 1.6 MPI + LPG LR

Komentarz

• marturow
        Classic
        • 2009
        • 14

Zamieszczone przez krzysiek1974

Nieskromnie napomknę, że to ja podsunąłem ten pomysł, a co się tyczy alusków to oryginały w salonie są okrutnie drogie.

Komentarz

• krzysiek1974
          Rider
          • 2009
          • 323

ups, faktycznie, źle doczytałem ops:

vwojtas - a które ATT zakupiłeś? Jak wyglądają te przyciemniane "szprychowe" w rzeczywistości - ktoś widział? W szczególności - jak pasują do czarnej perły

sorki za O/T

Komentarz

• vwojtas
            Drive
            • 2008
            • 92

ups, faktycznie, źle doczytałem ops:

vwojtas - a które ATT zakupiłeś? Jak wyglądają te przyciemniane "szprychowe" w rzeczywistości - ktoś widział? W szczególności - jak pasują do czarnej perły

sorki za O/T
            Ja kupiłem ATT 420, 420 C tez się ładnie prezentują, ale są trochę droższe. Ładnie widać tarcze hamulcowe przez te szprychy. Też mam czarną perłę (black magic) wg mnie jeden z ładniejszych kolorów oferowanych.
            W komplecie masz śruby i pierścienie dystansujące, oczywiście masz błogosławieństwo skody co do zamontowania ich, dostajesz fakturę VAT i gwarancję :-)
            Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• krzysiek1974
              Rider
              • 2009
              • 323

Na stronce nie ma ATT420, wszystkie piętnastki zaczynają się na ATT 5**. Jeśli możesz przesłać fotki auta ze swoimi felgami, poproszę o kontakt na PW. THX!

Komentarz

• vwojtas
                Drive
                • 2008
                • 92

Na stronce nie ma ATT420, wszystkie piętnastki zaczynają się na ATT 5**. Jeśli możesz przesłać fotki auta ze swoimi felgami, poproszę o kontakt na PW. THX!
                Sorka pomyliłem się piszac 420, oczywiście 520. ale Ty chcesz 15 ?

Druga strona ATT 520

Na stronie http://www.emida.pl/pl/czesci-i-akce...lnia-felg.html
                na dole masz przymierzalnie, zmieniasz model na O2 , dajesz czarny i model felgi, poszukam jakieś foty
                Wg mnie srebrne lepiej sie odcinają od czarnego.
                Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• zpluta
                  L&K
                  • 2008
                  • 1194

Nie wiem czy tego szukacie, ale poniżej ATT 540 na mojej O1:

:

Komentarz

• krzysiek1974
                    Rider
                    • 2009
                    • 323

zpluta - ekstra

jasne alufelgi faktycznie b. ładnie kontrastują z czarnym lakierem samochodu

Komentarz

• vwojtas
                      Drive
                      • 2008
                      • 92

zpluta - ekstra

jasne alufelgi faktycznie b. ładnie kontrastują z czarnym lakierem samochodu
                      No mówię przeciez :-)
                      Załączone pliki
                      Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• krzysiek1974
                        Rider
                        • 2009
                        • 323

wojtas - zdecydowanie lepiej wyglądają niż fabryczne 15'' (choć o gustach się nie dyskutuje). Ciekaw jestem jak z czyszczeniem.

Się nam OFF TOPIC rozciągnął, ale widzę, że nie warto zamawiać oryginalnych alufelg. Myślę, że to też ważne infodla golibrody.

Komentarz

• vwojtas
                          Drive
                          • 2008
                          • 92

wojtas - zdecydowanie lepiej wyglądają niż fabryczne 15'' (choć o gustach się nie dyskutuje). Ciekaw jestem jak z czyszczeniem.

Się nam OFF TOPIC rozciągnął, ale widzę, że nie warto zamawiać oryginalnych alufelg. Myślę, że to też ważne infodla golibrody.
                          Co do czyszczenia, to ja kupiłem preparat do alufelg, spisuje się doskonale. Od czasu do czasu czyszczę je szmatka dokładnie. Wg mnie felgi prezentują się bardzo dobrze.
                          Zastanawiałem się nad fabrycznymi ale cena wg mnie jest przegięciem, nie będę przepłacał za znaczek.
                          Tu możesz sobie wybrać coś czego możesz nie spotkać często w innym skodilaku :-) Fabryczne mają wszyscy :-)
                          Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• zpluta
                            L&K
                            • 2008
                            • 1194

Od czasu do czasu czyszczę je szmatka dokładnie. Wg mnie felgi prezentują się bardzo dobrze.
                            Alufelgi po dokładnym wyczyszczeniu warto nawoskować (np. tym samym woskiem co lakier). Wtedy takie "szmatkowanie" jest łatwe i szybkie.
                            :

Komentarz

• vwojtas
                              Drive
                              • 2008
                              • 92

Zamieszczone przez zpluta
                              Od czasu do czasu czyszczę je szmatka dokładnie. Wg mnie felgi prezentują się bardzo dobrze.
                              Alufelgi po dokładnym wyczyszczeniu warto nawoskować (np. tym samym woskiem co lakier). Wtedy takie "szmatkowanie" jest łatwe i szybkie.
                              Dzięki za podpowiedź :-)
                              Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• krzysiek1974
                                Rider
                                • 2009
                                • 323

Ja również Wam dziekuję !

Komentarz

• vwojtas
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 92

Ja również Wam dziekuję !
                                  Pokaz foty jak kupisz :-)
                                  Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• voltar
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1107
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                    No wlasnie tak to jest jak jezdzi butla LPG. Jak butli nie ma mozna wozic cale kolo, a tak to szkoda miejsca
                                    Powiem wiecej jak ktos ma LPG to zestaw naprawczy a jak nie ma to pelnowymiarowe kolo zapasowe. Dojazdowka jest zla opcja. Nic nam nie daje bo i tak musimy odwiedzic serwis oponiarski. Ponadto takze zajmuje dodatkowe miejsce w bagazniku ( w przypadku LPG ) , od kosztow po przebiciu czy zniszczeniu opony i tak nie uciekniemy majac dojazdowke. Ponadto dojazdowka ma wiele wad i ograniczen ; Vmax , szybko sie zuzywa, nie powinni sie na niej jedniorazowo wiecej niz 50 km/h przejezdzac no i dodatkowo nie mozna zakladac na pzrednia os o czym nie kazdy pamieta ... !

vwojtas : Oczywiscie to co jest na wyposazeniu auta czyli klucz i lewarek super komfortu nam nie zapewni przy wymianie kola ale ja przeciez umozliwia ... Nie ma problemu odkrecic kola o ile jest dobrze przykrecone i sruby sa dobrze utrzymywane wiec polecam jedynie dobre serwisy oponiarskie i patrzenie na raczki aby sie potem nie zdziwic ...
                                    Tak ponadto to kola sie na pochylej nawierzchni nie zmienia ... to chyba jasne ?
                                    Dodaj do tego jeszcze sytuacje w ktorej szczeli ci przednie kolo i wtedy majac dojazdowke musisz zdemontowac takze tyl i przelozyc na przod. Co jest latwiejsze demontaz jednego czy dwoch kol ... to raczej pytanie retoryczne.

PS
                                    Co do tego jak czesto zdaza sie przebicie opon to mysle ze jest to po prostu wynikowa szczescia, tego jak i gdzie kto jezdzi oraz jak duzo jezdzi.
                                    Znam osoby ktore nigdy nie przebily opony a znam tykie co kilka razy na rok ...
                                    Wiele lat temu chyba polskie drogi byly jeszcze bardziej zasmiecone i napewno bardziej dziurawe wiec pamietam jak moj tata kilka razy mial opone przebita lub rozwalona.
                                    Ja osobiscie nigdy nie przebilem opony, ale raz uszkodzilem opone i felge tak ze ta pierwsza byla do wyrzucenia a druga do prostowania . Gdybym byl w trasie to zapasowka bylaby niezbedna ale stalo sie to 2 km od domu wiec sie dokulalem.
                                    Tak wiec kazdemu wg potrzeb jednak mysle ze dojazdowka nie jest alternatywa.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• vwojtas
                                      Drive
                                      • 2008
                                      • 92

Miałeś na myśli chyba 50 km? Mam we fiacie dojazdowkę na której napisane jest V max 80 km/h, słowa nie ma za tylko na tył, pytałem we fiacie, mówią ze nie ma żadnych obostrzeń wiec zakładanie na tył, tyłu na przód to chyba nieporozumienie.

vwojtas : Oczywiscie to co jest na wyposazeniu auta czyli klucz i lewarek super komfortu nam nie zapewni przy wymianie kola ale ja przeciez umozliwia ... Nie ma problemu odkrecic kola o ile jest dobrze przykrecone i sruby sa dobrze utrzymywane wiec polecam jedynie dobre serwisy oponiarskie i patrzenie na raczki aby sie potem nie zdziwic

...
                                      Tak ponadto to kola sie na pochylej nawierzchni nie zmienia ... to chyba jasne ?
                                      Dodaj do tego jeszcze sytuacje w ktorej szczeli ci przednie kolo i wtedy majac dojazdowke musisz zdemontowac takze tyl i przelozyc na przod. Co jest latwiejsze demontaz jednego czy dwoch kol ... to raczej pytanie retoryczne.

PS
                                      Co do tego jak czesto zdaza sie przebicie opon to mysle ze jest to po prostu wynikowa szczescia, tego jak i gdzie kto jezdzi oraz jak duzo jezdzi.
                                      Znam osoby ktore nigdy nie przebily opony a znam tykie co kilka razy na rok ...
                                      Wiele lat temu chyba polskie drogi byly jeszcze bardziej zasmiecone i napewno bardziej dziurawe wiec pamietam jak moj tata kilka razy mial opone przebita lub rozwalona.
                                      Ja osobiscie nigdy nie przebilem opony, ale raz uszkodzilem opone i felge tak ze ta pierwsza byla do wyrzucenia a druga do prostowania . Gdybym byl w trasie to zapasowka bylaby niezbedna ale stalo sie to 2 km od domu wiec sie dokulalem.
                                      Tak wiec kazdemu wg potrzeb jednak mysle ze dojazdowka nie jest alternatywa.

Wymieniałeś kiedyś kolego koło przy pomocy tego lewarka, czy tylko filozujesz? Spróbuj wymienić koło na trawie lub piaszczystym gruncie, nie zawsze masz płasko, równo i sucho.

Kiedyś przebicia zdarzały się częściej i nie było tak powszechnie stosowanych dziś opon bezdętkowych, ale czasy te już dawno minęły.
                                      Co do wpadnięcia w dół, to jak rozwalisz dwie felgi, to nic nie pomoże, tylko laweta lub ktoś kto przywiezie koła :-)
                                      Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• golibroda
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 530

@krzysiek - dziekuję za opinię o oponach. Też mi się wydaje, że nie ma co walczyć o jakieś luksusowe opony jak się jeździ normalnie a nie wyczynowo.

Także Dębica frigo 2 to pewnie taki kompromis pomiędzy ceną a jakością a opony są dla przeciętnego użytkownika.
                                        Pozdrawiam
                                        Piotr

Komentarz

• voltar
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1107
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Miałeś na myśli chyba 50 km?

Tak oczywiscie mialem na mysli dystans 50 km

Mam we fiacie dojazdowkę na której napisane jest V max 80 km/h, słowa nie ma za tylko na tył, pytałem we fiacie, mówią ze nie ma żadnych obostrzeń wiec zakładanie na tył, tyłu na przód to chyba nieporozumienie.
                                          Mozesz sluchac serwisu Fiata jak chcesz , mozesz tez poczytac ...

Wymieniałeś kiedyś kolego koło przy pomocy tego lewarka, czy tylko filozujesz? Spróbuj wymienić koło na trawie lub piaszczystym gruncie, nie zawsze masz płasko, równo i sucho.
                                          Nie filozofuje i wiem ze w terenie nie zawsze masz idealne warunki .
                                          Jednak do glowy by mi nie przyszlo zmieniac kolo na jakies pochylosci o ktorej wspominales - nie jestem samobojca.

Co do wpadnięcia w dół, to jak rozwalisz dwie felgi, to nic nie pomoże, tylko laweta lub ktoś kto przywiezie koła :-)
                                          Wybacz ale to juz jest takie pitolenie ... a jak rozwalisz cztery ? a jak rozwalisz cale auto ? a jak czolo ? to co karetke masz wozic na holu.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• Marx
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 865

Zamieszczone przez golibroda
                                            @krzysiek - dziekuję za opinię o oponach. Też mi się wydaje, że nie ma co walczyć o jakieś luksusowe opony jak się jeździ normalnie a nie wyczynowo.

Także Dębica frigo 2 to pewnie taki kompromis pomiędzy ceną a jakością a opony są dla przeciętnego użytkownika.
                                            jest tez kolejna opcja - kupic poprzez forum prawie nowe. Ja cale kola kupilem w cenie samych opon (tylko wysylka droga)

Komentarz

• golibroda
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 530

@marx - możesz podać szczegoły i przybliżyć temat. Z kim się ewentualnie kontaktować ?
                                              Pozdrawiam
                                              Piotr

Komentarz

• Jac_ek
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1733

Wszystko tylko nie frigo!, Frigo została zaprojektowana na śnieg, na suchym, mokrym i na błocie pośniegowym zachowuje się gorzej niż na lodzie - jeździłem na niej przez dwa sezony i ile się nawalczyłem przy hamowaniu to moje ! - ODRADZAM
                                                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• golibroda
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 530

To co doradzasz w takim razie ?
                                                  Pozdrawiam
                                                  Piotr

Komentarz

• zpluta
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1194

To co doradzasz w takim razie ?
                                                    Ja nie mam wielkiego doświadczenia ani rozeznania ale osobiście mam Savy Eskimo3. Mają one opinię opon budżetowych ale notowania (również tu na forum) mają dobre. Nic złego o nich powiedzieć nie mogę. Przejeździły ubiegłą zimę a w listopadzie br. jeździłem na nich na Szkole Bezpiecznej Jazdy po błocie i po mokrym asfalcie i spisywały się nad podziw dobrze. Może takie?
                                                    :

Komentarz

Pracuję...